v Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγος
 
http://www.nvakondios.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/549797ideopsyxanagkasmoi.jpglink
http://www.nvakondios.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/503807stress.jpglink

Ιδεοψυχαναγκασμοί

Τι είναι ο Ιδεοψυχαναγκασμός;
Ο Ιδεοψυχαναγκασμος, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το ...

Οικονομική κρίση και ψυχοσωματικές επιδράσεις στον άνθρωπο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε παρατεταμένο άγχος, υπάρχουν σημαντικότατες επιδράσεις στην ψυχική του διάθεση, και κατ’ επέκταση στον οργανισμό του, π.χ. η μείωση της ...

  Ιδεοψυχαναγκασμοί    Οικονομική κρίση και ψυχοσωματικές επιδράσεις στον άνθρωπο

Η Ελληνίδα στα «πλοκάμια» της οικονομικής κρίσης

E-mail Εκτύπωση PDF
Η ελληνίδα στα πλοκάμισ της οικονομικής κρίσηςΠως αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση η σύγχρονη Ελληνίδα; Με ψυχραιμία, αισιοδοξία ή φόβο; Πως βιώνει τις συντροφικές σχέσεις;  
Πως βλέπει τον εαυτό της σε σχέση με το μέλλον της, ως σύντροφος και μητέρα;  Η ψυχολογία της σύγχρονης Ελληνίδας, ως εργαζόμενη, σύντροφος, μητέρα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς είναι ένα φαινόμενο που «επιτίθεται» έμμεσα ή άμεσα στις δομές του κοινωνικού ιστού. Πολλά ανατρέπονται, πολλά αλλάζουν. Το επισφαλές  οικονομικό περιβάλλον, απόρροια της κρίσης αυξάνει δραματικά το καθημερινό άγχος για επιβίωση.  
Περισσότερα...
Share

Ο καθημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί «υποκατάστατα» για να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση και αυτοεικόνα ;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο καθημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί υποκατάστατα;Πολύ συχνά  ρωτούν γραπτά, άνθρωποι, πως μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα άγχος ή μία θλίψη μόνοι τους. Επίσης όμως πολλοί άνθρωποι θεωρούν την συναισθηματική τους κατάσταση ή το άγχος πχ, ως σύμπτωμα (πχ σαν μία γρίπη) που «πρέπει» να αντιμετωπίσει μόνο του (διότι αλλιώς δεν νιώθει «δυνατό»), και όχι ως αποτέλεσμα («ειδοποίηση» του μυαλού μας) κάποιων μη συνειδητών αιτιών που τους επηρεάζουν και που είναι σημαντικό να διερευνηθούν.

Περισσότερα...
Share

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιατί λέμε ψέματα: Όλη η… αλήθεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια συνέντευξη του Ν. Βακόνδιου σε επιμέλεια του κ. Γεωργιακωδη για το in2life


Το ψέμα δεσπόζει στην καθημερινότητά μας και όσοι το αρνούνται τότε μάλλον και αυτοί… ψεύδονται. Οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι όλοι), κάποια στιγμή της ζωής μας αναγκαστήκαμε να πούμε και από ένα. Όσο για αυτά που κατά καιρούς έχουμε ακούσει, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Πολιτική; «Λεφτά υπάρχουν». Δουλειά; «Θα το έχω έτοιμο μέχρι αύριο το αργότερο». Σχέσεις; «Αγάπη, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Οικογένεια; «Κοίτα ένα δώρο που σου έφερε ο Άγιος Βασίλης!».

Περισσότερα...
Share

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά;

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι ψυχοσωματική η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά;Η αξιοθαύμαστη πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού και το «προϊόν» του, η φαινομενικά απλή, καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά, εκλαμβάνονται από τους ανθρώπους ως δεδομένα  Πρόκειται για κάτι λογικό να συμβαίνει για λόγους «απλοποίησης» και μη υπερφόρτωσης του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι βλέπουμε ορισμένες συχνότητες χρωμάτων, ακούμε ορισμένες συχνότητες ήχων, και όχι όλες όσες υπάρχουν στην φύση.

Περισσότερα...
Share

Ο καθημερινός άνθρωπος είναι «ψυχικά δυνατός»;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο καθημερινός άνθρωπος είναι ψυχικά δυνατός;Πολλοί άνθρωποι θεωρούν  λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό «νοητικό σχήμα» από τον εγκέφαλο, μέσα από δύο παράγοντες. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς για τον εαυτό μας, μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, και από αυτό που αντιλαμβανόμαστε από μικρή ηλικία, ότι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς (γονείς, οικογένεια).

Περισσότερα...
Share

Οικονομική Κρίση και Επιδείνωση της Ψυχολογίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Οικονομική κρίση και επιδείνωση της ψυχολογίαςΟ κάθε άνθρωπος, λειτουργεί ως ένας καθημερινός «αναλυτής» που ερμηνεύει λίγο ή πολύ, το εξωτερικό του περιβάλλον, αλλά και την συμπεριφορά του εαυτού του και των άλλων. Συνήθως η διαδικασία αυτή γίνεται ταχύτατα και «αυτοματοποιημένα», χωρίς να το συνειδητοποιεί και η ερμηνεία του είναι «υποκειμενική», επηρεασμένη από εμπειρίες και «σκέψεις-συμπεράσματα» πάνω στις εμπειρίες, που έχουν αποθηκευτεί στην μνήμη μας κ.α.
Περισσότερα...
Share

Ιδεοψυχαναγκασμοί

E-mail Εκτύπωση PDF

Ιδεοψυχαναγκασμοί.Τι είναι ο ιδεοψυχαναγκασμός;Τι είναι ο Ιδεοψυχαναγκασμός;

 Ο Ιδεοψυχαναγκασμος, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από ιδεοψυχαναγκασμό παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων (ιδεοληψίες ή επιστημονικά «ψυχαναγκασμοί»), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Περισσότερα...
Share

Ενδογενής και Εξωγενής Κατάθλιψη

E-mail Εκτύπωση PDF
Ενδογενής και Εξωγενής κατάθλιψη.Όλοι μας γνωρίζουμε τι θα πει καταθλιπτική ή ευφορική (χαρούμενη) διάθεση, όπως επίσης όλοι μας έχουμε περάσει περιόδους απογοήτευσης που επηρέασαν την διάθεσή μας προς την μελαγχολική πλευρά.
Έχουν γραφεί τόσα γύρω από την κατάθλιψη, που ακόμα κι όταν ένας ειδικός τα διαβάζει, αναρωτιέται αν ο κόσμος ο οποίος έχει άγνοια γύρω από το θέμα αυτό, τα καταλαβαίνει.
Είναι απαραίτητο επομένως, πρώτα, να διασαφηνιστούν τα εξής:
Περισσότερα...
Share

Επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στη σχέση των δύο φύλων

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στη σχέση των δύο φύλων.

Γιατί υπάρχει δυσκολία στην δημιουργία σχέσεων και γιατί καταλήγουν να είναι σε μεγάλο ποσοστό σχέσεις «επιφανειακές»;

 

Βλέπουμε στις μέρες μας, κυρίως στην ηλικία όπου παλιότερα  ένα ζευγάρι θα συμβίωνε (μία σημαντική «εκπαίδευση για το ζευγάρι) ή θα παντρευόταν, ότι επικρατούν κατά βάση  «επιφανειακές» σχέσεις,  (με την έννοια του «βάθους» του ενδιαφέροντος για τον σύντροφο, το πόσο «μοιράζονται»  θέματα ή προβλήματα που  απασχολούν προσωπικά και τους δύο, ή «κρατούν μόνο για τον εαυτό τους» μέσα τους, ), οι οποίες όμως δεν «ικανοποιούν» ψυχικά το άτομο, όπως θα γινόταν σε μία  «βαθύτερη» σχέση.

Περισσότερα...
Share

Σελίδα 2 από 4